Hjärtegott :-)

Recept och bild från www.recept.nu


Gissa om jag längtar efter ordning i köket nu så jag kan börja laga mat på riktigt igen och baka bröd och annat gott. Funderar på att testa att baka knäckebröd, hittade det här receptet på recept.nu. Jag älskar allt med hjärtform så det här receptet kommer jag helt klart att testa framöver, det hamnar i komihåglådan. Kul att baka och ge bort också istället för en blomma eller något annat.

Ingredienser:

1 pkt torrjäst
2 tsk salt
5 dl lättmjölk
6 dl vetemjöl
6 dl fint rågmjöl
2 tsk mald anis
1 msk hel brödkummin
2 tsk mald fänkål
4 dl grovt rågmjöl till utbakning

Gör så här

1. Blanda de torra ingredienserna, inklusive jästen i en bunke.

2. Värm mjölken till 45 grader och blanda med mjölmixen. Knåda inte mer än att degen precis går ihop. Ju mer du knådar, desto luftigare bröd. För knäckebröd gäller med andra ord det omvända jämfört med mjukt bröd: brödet ska innehålla så lite luft som möjligt.

3. Dela degen i åtta delar och gör en boll av varje degbit. Lägg bollarna på ett fat, täck med plastfilm och låt dem vila i kylen i 2 timmar.

4. Sätt ugnen på 180 grader.

5. Kavla ut varje degboll mycket tunt. Använd grovt rågmjöl vid kavlingen. Avsluta med att använda en kruskavel som gör små hål i degen.

6. Ta ut portionsbröd med hjälp av pepparkaksformar eller använd en degsporre till att skära ut önskad form.

7. Lägg bröden på bakplåtspapper och grädda 7-10 minuter. Låt kallna utan duk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0